FONDEN FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Med den internationella rätten som verktyg

Nyhetsarkiv

Krav från internationella organisationer att den Colombianska regeringen ska garantera säkerheten för utsatta MR-försvarare och sociala ledare

Rätten till liv kan inte förhandlas bort. Därför är det ofattbart att fredsrörelsen inte fått adekvat skydd från den Colombianska regeringen. MR-försvarare och sociala ledare i Colombia är trots fredsavtal med FARC-gerillan fortsatt oerhört utsatta för hot, våld, allvarliga kränkningar och risk för sina egna liv. Våldet mot MR-försvarare och sociala ledare har inte minskat och under 2018 har ett flertal personer mördats eller utsatts för grovt våld.

I ett öppet brev till den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter belyser MR-fonden tillsammans med 63 andra organisationer det mordförsök som utfördes i december 2017 på German Graciano Posso, det juridiska ombudet för Peace Community of San José de Apartadó. Trots att kännedom om planen att mörda Posso fanns avfärdade myndigheterna hotet och valde att inte ingripa. Trots förhoppningar om att utredningen skulle leda till sanktioner mot de ansvariga släpptes ett flertal misstänkta inom 24 timmar.

Läs hela brevet här

Fonden för mänskliga rättigheter tillsammans med internationella civilsamhällesorganisationer fördömer i ett öppet brev attackerna mot sociala ledare och kräver att den Colombianska regeringen ska utreda fallen och ställa de ansvariga till svars. Vidare betonas att även ex-kombattanter och deras anhöriga ska ges skydd för sina liv och sin säkerhet i enlighet med fredsavtalet.

Civilsamhället kräver nu att säkerheten för utsatta MR-försvarare och sociala ledares liv, säkerhet och integritet ska garanteras, att de brott som begås ska utredas och lagföras samt att nödvändiga medel ska tas för att säkerställa att lagar och policyer följs och respekteras så att våldet och stigmatiseringen kan få ett slut.

Läs hela brevet här

 

16 feb, 2018
Om oss

Fonden för mänskliga rättigheter (MR-Fonden) verkar för en värld där mänskliga rättigheter respekteras, samhällets aktörer har hög kunskap om sitt ansvar och varje människa är medveten om sina rättigheter, samt har verktyg för att utkräva dem.

© 2011 Fonden för mänskliga rättigheter. All Rights Reserved.

Kontakta oss

Postadress:
Box 1058
101 39 Stockholm

Besöks/leveransadress:
Klara södra kyrkogata 1
111 52 Stockholm

Fakturaadress:
Fonden för mänskliga rättigheter
PUN1459
FE601
107 76 Stockholm

Epost: info(a)humanrights.se

Övrigt

MR-Fonden har tyvärr ingen möjlighet att ta emot projektansökningar.

Huvudman
Sensus-logo.png
MR-Fonden är huvudman för
Samarbetspartners
MR-dagarna-logo.jpg