FONDEN FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Med den internationella rätten som verktyg

Nyhetsarkiv

Ännu en människorättsförsvarare har mördats i Colombia

Yoryary

Yoryanis Isabel Bernal Varela, hittades mördad torsdagen den 26 januari i södra Valledupar. Enligt vittnen var det beväpnade män på motorcykel som sköt henne i huvudet*. Denna människorättsförsvarare tillhörde urfolksgruppenWiwa från Sierra Nevada de Santa Marta i norra Colombia där hon arbetade för urfolkskvinnors rättigheter samt stödde Wiwas delegation i Riohacha, Guajira.

- Vi har förlorat en stor ledare och våra samhällen drabbas hårt när sådana händelser sker. Det är inte så många, de modiga människor som kämpar för att hitta lösningar för säkerhetsproblematiken i våra territorier. Det är ett farligt arbete, säger José de los Santos Sauna, borgmästare för urfolkssamhällena Arhuacos, Koguis och Wiwas

Mellan 2002 och 2003 drabbades Wiwas-samhället av två massakrer och de flesta överlevande flyttade då från sina ursprungliga marker. Den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (IACHR) vidtog skyddsåtgärder för samhället 2005, men trots detta drabbas de fortfarande av politiskt eller konfliktrelaterat våld. Mordet på Yoryanis Isabel Bernal Varela har också uppmärksammats av den interamerikanska kommissionen som uttryckt sin oro. (Läs mer: IACHR Condemns Murders of Human Rights Defenders in the Region)

- Ursprungsbefolkningar hotas och blir skrämda. Vi hoppas att de andra ledarna skyddas. Idag blev vår kamrat dödad och våra rättigheter kränkta, sade sekreteraren för organisationen Wiwa Golkuche, José Gregorio Rodríguez, till massmedia i Colombia.

Fonden för mänskliga rättigheter startade 2016 ett samarbete med advokatkollektivet José Alvear Restrepo, CCAJAR. Samarbetet inriktar sig bl.a. mot att stödja Wiwas-urfolket i La Laguna och Caracoli där CCAJAR sedan 2005 arbetar för att uppnå en integrerad och kollektiv upprättelse för folkgruppen. Mordet på Yoryanis uppmärksammar en gång de stora utmaningar som den colombianska regeringen har framför sig, där frågan om mänsklig säkerhet och garantier för icke repetition för de drabbade borde vara av högsta prioritet. Inklusive Yoryanis har det mördats 12 ledare och människorättsförsvarare i Colombia under 2017. (Läs VI SOS por la paz, por la vida y las garantías de no repetición, CCAJAR, 170201)

Fonden för mänskliga rättigheter  uppmanar den colombianska regeringen att utreda händelserna kring mordet på Yoryaris och ställa de ansvariga inför rätta  samt att vidta nödvändiga åtgärder för att uppfylla sina internationella och inhemska åtaganden i skyddet av människorättsförsvarare.*Läs även CCAJAR:s kommuniké till IACHR

23 Feb, 2017
Om oss

Fonden för mänskliga rättigheter (MR-Fonden) verkar för en värld där mänskliga rättigheter respekteras, samhällets aktörer har hög kunskap om sitt ansvar och varje människa är medveten om sina rättigheter, samt har verktyg för att utkräva dem.

© 2011 Fonden för mänskliga rättigheter. All Rights Reserved.

Kontakta oss

Postadress:
Box 1058
101 39 Stockholm

Besöks/leveransadress:
Klara södra kyrkogata 1
111 52 Stockholm

Epost: info(a)humanrights.se

Övrigt

MR-Fonden har tyvärr ingen möjlighet att ta emot projektansökningar.

Huvudman
Sensus-logo.png
MR-Fonden är huvudman för
Colombiagruppen
Samarbetspartners
MR-dagarna-logo.jpgTHS