FONDEN FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Med den internationella rätten som verktyg

Paneldiskussion om fredsprocessen

(Läs referatet från seminariet på eller se det på YouTube.

Även Amnesty Press har skrivit om paneldiskussionen: ”Colombiansk fredsprocess fylld av utmaningar” )

En fred för alla? 

Var: Medelhavsmuseet (hörsalen), Fredsgatan 2, Stockholm
När: 13.00-15.15, den 4 december 2012
Språk: Svenska och spanska, simultantolkning
Arrangörer: Vänskapsföreningen Sveriges Riksdag – Latinamerika, Colombiagruppen

I augusti i år blev det känt att Colombias regering och Farc-gerillan under månader haft hemliga samtal på Kuba. Den 18 oktober inleddes fredssamtalen formellt i Oslo i närvaro av delegationerna från båda sidor. Den 19 november fortsatte samtalen i Havanna, Kuba.

Vad har man lärt sig från tidigare fredsprocesser? Bör det civila samhället – som kvinnoorganisationer och ursprungsfolk – delta i förhandlingarna? Hur garanteras offrens rätt till sanning, rättvisa och gottgörelse? Vad händer med konflikter kring mark och naturresurser? Hur kan Sverige och det internationella samfundet påverka processen?

13.00-13.05 Moderatorn hälsar välkomna:
Sofia Nordenmark, människorättsjurist, Svenska kyrkan

13.05-13.15 Öppningstal: övergångsrättvisa som verktyg för fred
Maria Nystedt, projektledare, Rule of Law, Folke Bernadotteakademin

13.15-14.15 Paneldiskussion:
Linda Cabrera Cifuentes, kvinnorättsorganisationen Corporación Sisma Mujer
Álvaro Leyva Durán, tidigare främjare av fredssamtal, Konservativa partiet
Christer Winbäck (FP), Vänskapsföreningen Sveriges Riksdag – Latinamerika
Kenneth G Forslund (S), Vänskapsföreningen Sveriges Riksdag – Latinamerika

14.15-14.30 Fikarast

14.30-15.15 Frågor från publiken

Antalet platser är begränsat. Obligatorisk anmälan via e-post senast den 30 november till info@humanrights.se. Seminariets hashtag är #fredföralla.

VÄLKOMNA!

Vänskapsföreningen Sveriges Riksdag – Latinamerika är en sammanslutning av riksdagsledamöter med intresse för Latinamerika.

Colombiagruppen består av Adoptionscentrum, Amnesty Sverige, Civis, Diakonia, Fackförbundet ST, Fonden för Mänskliga Rättigheter, Forum Syd, Kristna Fredsrörelsen, Peace Brigades International (observatör), Raoul Wallenberginstitutet, Svenska Kyrkan och Svenska Röda Korset. Följ oss på Facebook och Twitter!

 

Deltagare:

Maria Nystedt är projekt- och utbildningsledare inom rättsstatsuppbyggnad på Folke Bernadotteakademin och ett av hennes specialområden är övergångsrättvisa och utredningar av krigsförbrytelser och internationella brott. Hon har tidigare bland annat arbetat för FN:s internationella krigsförbrytartribunal för före detta Jugoslavien med utredningen om folkmordet i Srebrenica.

Linda Cabrera Cifuentes är advokat specialiserad på konstitutionell rätt. För närvarande arbetar hon på Corporación Sisma Mujer, där hon leder arbetet för tillgång till rättvisa och för att stoppa våldet mot kvinnor. Corporación Sisma Mujer är en feministisk colombiansk organisation som verkar för kvinnors rättigheter i Colombia, bland annat genom att ge juridisk hjälp till offer för sexuellt våld.

Álvaro Leyva Durán har deltagit i initiativ till fred i Colombia sedan 1980-talet, med bland annat gerillorna Farc, ELN och M-19. Han har aldrig varit förhandlare utan fungerat som medlare. Dessutom har han underlättat att offer för gerillans kidnappningar släppts fria. I valet 2010 var han en av Konservativa partiets (Partido Conservador Colombiano) kandidater till presidentposten i Colombia.

Christer Winbäck (FP) är ordförande för den tvärpolitiska vänskapsföreningen mellan Riksdagen och Latinamerika. Han är riksdagsledamot för Folkpartiet från Skaraborg, ordinarie ledamot i utrikesutskottet, ersättare i Trafikutskottet och Försvarsutskottet. Han är även ersättare i Nordiska Rådet och engagerad i kampen mot den illegala hanteringen av lätta vapen.

Kenneth G Forslund (S) är riksdagsledamot sedan 2002. Han representerar socialdemokraterna för Bohuslän/Västra Götalands västras valkrets. I Riksdagen arbetar han främst med utrikesfrågor och är Socialdemokraternas biståndspolitiske talesperson. Kenneth G Forslund är ledamot i utrikesutskottet och distriktsordförande för S i Bohuslän.

 

 

 

Om oss

Fonden för mänskliga rättigheter (MR-Fonden) verkar för en värld där mänskliga rättigheter respekteras, samhällets aktörer har hög kunskap om sitt ansvar och varje människa är medveten om sina rättigheter, samt har verktyg för att utkräva dem.

© 2011 Fonden för mänskliga rättigheter. All Rights Reserved.

Kontakta oss

Postadress:
Box 1058
101 39 Stockholm

Besöks/leveransadress:
Klara södra kyrkogata 1
111 52 Stockholm

Fakturaadress:
Fonden för mänskliga rättigheter
PUN1459
FE601
107 76 Stockholm

Epost: info(a)humanrights.se

Övrigt

MR-Fonden har tyvärr ingen möjlighet att ta emot projektansökningar.

Huvudman
Sensus-logo.png
MR-Fonden är huvudman för
Samarbetspartners
MR-dagarna-logo.jpg