FONDEN FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Med den internationella rätten som verktyg

Foto: Andy.brandon50 on Flickr. Some rights reserved CC

Inbjudan till öppet seminarium under temat: ”Efterlevande av Barnkonventionen i konfliktdrabbat Colombia”

Barnkonventionen ratificerades  av Colombia 1991 men trots detta förekommer alltjämt för många överträdelser av ungdomars och barns grundläggande rättigheter. Det politiskta våldet medför bl.a. utnyttjande av barnsoldater, framtvingat försvinnande och sexuellt våld mot barn samt situationer av hög utsatthet då 55 procent av interflyktingarna i landet är just minderåriga. Situationen kräver åtgärder från den colombianska staten och det är viktig att kunna uppmärksamma de brister och motsättningar som fortfarande existerar.

Nästa vecka granskas Colombia av Barnrättskommittén i Genève och måndagen 26:e januari anordnar Colombiagruppen ett öppet seminarium under temat ”Efterlevande av Barnkonventionen i konfliktdrabbat Colombia”. På seminariet kommer det att finnas deltagande från den colombianska delegation som deltar i uppfölningen av statens agerande kring FN:s rekommendationer i Geneve.

Utöver en överblick av situationen för barn och unga i landet vill Colombiagruppen uppmärksamma frågor som vi inte anser har diskuterats tillräckligt och som är aktuella under den pågående fredsförhandlingen mellan den colombianska regeringen och FARC-gerillan.

Hur arbetar man med att lyfta barnens och de ungas deltagande i fredsprocessen? Vilka åtgärder skulle kunna hindra utnyttjandet av barn från de andra beväpnade aktörerna som finns i landet? Vad som händer med barnsoldaterna efter tecknandet av ett eventuellt fredsavtal och vilka MR-mekanismer som är relevanta för barnens rättigheter är några av de frågor som kommer att belysas under seminariet.

Paneldeltagare

Leidy Tatiana Cartagena Taborda, 16-årig flicka från Los Laches, ett område i södra Bogotá. I över tre år har hon varit engagerad i ”Benposta Nación den Muchach@s” och i arbetet med att främja barnens rätt till deltagande.

Nicolai Moreno Pérez, Afrocolombiansk 15-årig pojke boende i Cartagena. Ledare inom kollektivet ”Abriendo Caminos” där han medverkar inom bildningsprocesser för deltagande och mobilisering av barn och unga och deras rättigheter.

Hilda Beatriz Molano Casas, människorättsförsvarare vid COALICO, ett nätverk som granskar efterlevanden av Barnkonventionen i Colombia och som skrev den alternativa rapporten.

Edilberto Noguera Meléndez, informatör och promotor vid FUNSAREP. En av de colombianska organisationer som arbetar för att gynna barnens rätt till deltagande i debatt och beslutfattande.

Karin Ödquist, rådgivare barnrättigheter, Plan Sverige.

Datum:                 Måndag den 26 januari

Tid:                        14:00 – 16:00

Lokal:                    Sensus möte, Klara södra kyrkogata 1, 9tr. Stockholm

Språk:                   Spanska med svensk översättning

För anmälan och ytterligare information om evenemanget vänligen kontakta Claudia Polo, claudia.polo@humanrights.se. OSA: 2015-01-22.

Välkomna!

Om oss

Fonden för mänskliga rättigheter (MR-Fonden) verkar för en värld där mänskliga rättigheter respekteras, samhällets aktörer har hög kunskap om sitt ansvar och varje människa är medveten om sina rättigheter, samt har verktyg för att utkräva dem.

© 2011 Fonden för mänskliga rättigheter. All Rights Reserved.

Kontakta oss

Postadress:
Box 1058
101 39 Stockholm

Besöks/leveransadress:
Klara södra kyrkogata 1
111 52 Stockholm

Fakturaadress:
Fonden för mänskliga rättigheter
PUN1459
FE601
107 76 Stockholm

Epost: info(a)humanrights.se

Övrigt

MR-Fonden har tyvärr ingen möjlighet att ta emot projektansökningar.

Huvudman
Sensus-logo.png
MR-Fonden är huvudman för
Samarbetspartners
MR-dagarna-logo.jpg