FONDEN FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Med den internationella rätten som verktyg

Nyheter

Debattartikel i Dagens Samhälle

"Det har snart gått ett år sedan FN:s granskning och vi kräver att regeringen klargör hur de ser på ESK-kommitténs rekommendation. Kommer Sverige att leva upp till det människorättsansvar vi har för utsatta romer från andra EU-länder när de är i Sverige?"Läs mer »

Datum: 4 Apr, 2017

Sök praktik på MR-Fonden

vi erbjuder en spännande arbetsplats där du får en god inblick i det nationella och det internationella arbetet som sker inom en människorättsorganisation. Vi söker dig som har studerat mänskliga rättigheter, juridik med fokus på folkrätt eller ett annat ämne med relevant inriktning. Sök senast den 16 april!Läs mer »

Datum: 27 Mar, 2017

Ännu en människorättsförsvarare har mördats i Colombia

Yoryanis Isabel Bernal Varela, hittades mördad torsdagen den 26 januari i södra Valledupar. Enligt vittnen var det beväpnade män på motorcykel som sköt henne i huvudet*. Denna människorättsförsvarare tillhörde urfolksgruppenWiwa från Sierra Nevada de Santa Marta i norra Colombia där hon arbetade för urfolkskvinnors rättigheter samt stödde Wiwas delegation i Riohacha, Guajira. - Vi har [...]Läs mer »

Datum: 23 Feb, 2017

Civilsamhället blåslampa när staten brister i erkännande av mr-kränkningar

Idag släpper MR-Fonden skriften ”The Truth from Below – Alternative Truth Seeking Experiences from Sweden, Colombia and Burma” Där det finns en brist från regeringens sida att ta itu med övergrepp av mänskliga rättigheter tar civilsamhället ibland saken i egna händer. Idag släpper MR-Fonden en skrift om just detta – hur kan civilsamhället arbeta för [...]Läs mer »

Datum: 16 Feb, 2017

Öppet brev till Thailands premiärminister med anledning av den fällande domen mot MR-försvararen Andy Hall

Med anledning av den fällande domen mot MR-försvararen Andy Hall tidigare i år skickar MR-Fonden som en del av en global koalition av 110 organisationer ur civila samhället, fackrörelsen och privata sektorn ett öppet brev till Thailands premiärminister Prayut Chan-o-cha. Brevets avsändare uppmanar thailändska myndigheter att sätta stopp för hot och rättsliga trakasserier mot försvarare [...]Läs mer »

Datum: 12 Dec, 2016

Nyhetsbrev

MR-Fonden söker Internationell programansvarig med folkrättsexpertis – Latinamerika Under 2017 kommer vår kollega med ansvar för ett av våra internationella program i Latinamerika och det tematiska arbetet med övergångsrättvisa vara föräldraledig. Vi söker därför en vikarierande kollega med flerårig arbetslivserfarenhet av internationella projekt och mänskliga rättigheter. Vi tar emot ansökningar och kallar till intervjuer löpande [...]Läs mer »

Datum: 9 Dec, 2016

Allt fler attacker mot människorättsförsvarare i Colombia

Enligt Somos Defensores har det under januari- juni 2016 rapporterats om 314 stycken attacker mot MR-försvarare, 232 hot, 35 mord, 21 attentat, 13 godtyckliga frihetsberövanden, 1 tvingat försvinnande och 3 informationsstölder. Situationen har intensifierats efter undertecknandet av första fredsavtalet den 26;e september och under de två senaste två månaderna har 13 mord rapporterats. Somos Defensores är ett program som samlar [...]Läs mer »

Datum: 7 Dec, 2016

Seminar on the Human Rights situation in Burma on the 15th of November 2016

The Swedish Foundation for Human Rights (SFHR) and the Swedish Burma Committee organized a seminar on the 15th of November 2016 regarding the current human rights situation in Burma. The seminar had a particular focus on the following questions: What happens with women’s participation in the peace process? How to document human rights abuses in [...]Läs mer »

Datum: 7 Dec, 2016

MR-Fonden på människorättsdagarna

Årets MR-dagar är nu över och MR-Fonden var självfallet på plats i Malmö! Tema för året var ”Det handlar om dina rättigheter” med underteman Ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, Rättigheter i praktiken och Rätten att söka asyl. MR-Fonden arrangerade flera seminarier och fanns även på plats på utställartorget. Under ett av seminarierna gav paneldeltagarna exempel på [...]Läs mer »

Datum: 2 Dec, 2016

Bli vår nya kollega

Under 2017 kommer vår kollega med ansvar för ett av våra internationella program i Latinamerika och det tematiska arbetet med övergångsrättvisa vara föräldraledig. Vi söker därför en vikarierande kollega med flerårig arbetslivserfarenhet av internationella projekt och mänskliga rättigheter.Läs mer »

Datum: 24 Nov, 2016

Event on Burma/Myanmar

What happens with women’s participation in the peace process? How to document human rights abuses in a region ravaged by conflict? Join us and the Swedish Burma Committee in a conversation about the current human rights situation in Burma/Myanmar with a special focus on the Kachin State.Läs mer »

Datum: 3 Nov, 2016

24 oktober:  Morgonfika med Sveriges nya ambassadör för mänskliga rättigheter

Nyfiken på Sveriges nya MR-ambassadör? Fonden för Mänskliga Rättigheter bjuder in till frukostseminarium med Annika Ben David, nytillträdd ambassadör för mänskliga rättigheter. Under frukosten kommer ambassadör Ben David att berätta om uppdraget och det arbete hon har framför sig. Efteråt finns det tid för frågor och diskussion. Ambassadörsposten På 80-talet blev Sverige det första land [...]Läs mer »

Datum: 12 Okt, 2016

Är du vår nya praktikant?

Under våren 2017 erbjuder MR-Fonden en praktikplats för dig som är student och är i slutet av dina studier eller som nyligen har avslutat dina universitets- eller högskolestudier. Vi söker dig som har studerat mänskliga rättigheter, juridik med fokus på folkrätt eller ett annat ämne med relevant inriktning. Vad innebär praktiken? I arbetsuppgifterna som praktikant [...]Läs mer »

Datum: 5 Okt, 2016

Paneldiskussion i Almedalen: Colombia efter kriget

Latinamerikainstitutet och Colombiagruppen inbjuder till en paneldiskussion 5 juli i Almedalen om förutsättningarna för svenska aktörer att verka i Colombia och hur Sveriges engagemang kan bidra till en fredlig utveckling i landet.Läs mer »

Datum: 20 Jun, 2016

Stödbrev till det interamerikanska MR-systemet

Den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (IACHR) går igenom en finanskris som kommer att få allvarliga konsekvenser för dess förmåga att fullgöra sitt uppdrag och utföra sina grundläggande funktioner.Läs mer »

Datum: 26 Maj, 2016

Granskning av Sverige i FN:s ESK-kommitté

Ratificera tilläggsprotokollet om individuell klaganderätt för ESK-rättigheter, öka kommunernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna och se till att utsatta EU-medborgare garanteras sin grundläggande rätt till sjukvård, grundläggande utbildning, tillfredsställande levnadsstandard och skydd mot hatbrott mfl. Det är några av de rekommendationer vi lämnar i vår parallellrapport till FN när Sverige dan efter nationaldagen granskas av ESK-kommittén.Läs mer »

Datum: 10 Maj, 2016

MR-Fonden stödjer upprättelse för konfliktoffren i norra Colombia

Den integrerade upprättelsen för konfliktoffren kräver att det finns kapacitet hos målgruppen men även hos de organisationer som ger juridiskt stöd till dessa processer och de myndigheter som bör garantera brottsoffrens rättigheter. Under våren startar Fonden för mänskliga rättigheter ett samarbete med advokatkollektivet José Alvear Restrepo, CCAJAR. Projektet kommer att stödja tre av kollektivets prioriterade [...]Läs mer »

Datum: 28 Apr, 2016

Är du vår nya praktikant?

Studerar du mänskliga rättigheter, juridik med fokus på folkrätt eller liknade och vill arbeta på en spännande människorättsorganisation? Sök i så fall en av våra praktikplatser för hösten 2016!Läs mer »

Datum: 23 Mar, 2016

Riksdagsseminarium om en oberoende MR institution

Under 2016 planerar regeringen att presentera en skrivelse till riksdagen om en samlad strategi för politiken för mänskliga rättigheter i Sverige. Här föreslås riksdagen inrätta en oberoende MR-institution enligt FN:s Parisprinciper från 1993. Idag diskuterar vi hur en sådan institution bör se ut.Läs mer »

Datum: 16 Mar, 2016

Lyckad kick-off

Förra veckan höll MR-Fonden tillsammans med ILAC en kick-off för det svenska nätverket för övergångsrättvisa. Deltog gjorde även Professor Sabine Michalowski från Essex UniversitetLäs mer »

Datum: 29 Feb, 2016

Navanethem Pillay om GQUAL

Under MR-dagarna arrangerade Fonden för mänskliga rättigheter ett seminarium om kampanjen GQUAL och jämställd representation i internationella organ med Navanethem Pillay, f.d. MR-kommissionär för FN och tidigare domare i Rwandatribunalen och Internationella brottmålsdomstolen. Läs mer »

Datum: 23 Nov, 2015

The Human Right to Water and Sanitation

Welcome to a seminar about the central challenges to ensuring that water and sanitation are not used to perpetuate social inequalities. The seminar will be held on December 8th in Stockholm.Läs mer »

Datum: 19 Nov, 2015
Om oss

Fonden för mänskliga rättigheter (MR-Fonden) verkar för en värld där mänskliga rättigheter respekteras, samhällets aktörer har hög kunskap om sitt ansvar och varje människa är medveten om sina rättigheter, samt har verktyg för att utkräva dem.

© 2011 Fonden för mänskliga rättigheter. All Rights Reserved.

Kontakta oss

Postadress:
Box 1058
101 39 Stockholm

Besöks/leveransadress:
Klara södra kyrkogata 1
111 52 Stockholm

Epost: info(a)humanrights.se

Övrigt

MR-Fonden har tyvärr ingen möjlighet att ta emot projektansökningar.

Huvudman
Sensus-logo.png
MR-Fonden är huvudman för
Colombiagruppen
Samarbetspartners
MR-dagarna-logo.jpgTHS